Les eclaires

 Un desert rafinat, uşor de realizat, delicios…perfect pentru un postludiu gastronomic! Reţeta mi-a fost solicitată intens, aşa că iat-o puţin mai jos, împreună cu modalitatea de realizare. De notat este că la fel se pregătesc şi choux, care, alăturate îngheţatei şi frişcăi, compun un profiterol delicios.

Povesteam acum ceva vreme că eclerele sunt rezultatul fuziunii dintre apă şi ulei, la temperaturi înalte. Iată, în rândurile ce urmează, cum ajung cele două eterne incompatibile să dea naştere unui desert multiubit de prietenii mei!

Pentru 30 de eclere de 10 cm lungime şi vreo 3 lăţime, o să utilizăm:

  • 65 ml ulei de floarea soarelui
  • 150 ml apă
  • 250 gr făină albă
  •  4 ouă mari

Apa şi uleiul se pun într-o crăticioară pe foc (1). În momentul în care ajung la punctul de fierbere, se ia crăticioara de pe foc şi se toarnă făina dintr-o singură mişcare (2). Apoi se amestecă energic cu un tel sub formă de pară. Ştiu că operaţiunea acesta pare complicată, dar nu este deloc iar telul-pară ajută să nu se formeze cocoloaşe. :)

După ce s-a răcit această compoziţie, se adaugă ouăle, cu răbdare şi se mixează bine (3). Mămica eclerelor trebuie să fie o masă compactă, lucioasă şi lipicioasă, de consistenţa unei smântâni foarte, foarte groase (4).

les eclaires

Aluatul este acum gata! Se aşează într-o tavă hârtie de copt şi, cu ajutorul unui poş sau un cilindru de ornat, se traseză beţişoare de vreo 6-8 cm (5). Acestea trebuie aşezate destul de depărtate unul de celălalt, pentru că ele se vor umfla  în timpul coptului (6). Se lasă la cuptor la foc mediu timp de aproximativ 20 minute. După ce se răcesc, se taie transversal cu un cuţit ascuţit, se umplu cu crema dorită şi se glazurează (7).

les eclaires2

În fotografia numărul 7 este un ecler cu ness şi glazură de cappuccino, din prima comandă de eclere pe care am onorat-o. Despre acesta, data viitoare! :)

Ce spui? :)